Tratamentul hemoroizilor în timpul sarcinii: sfaturi și recomandări utilE

Tratamentul hemoroizilor în timpul sarcinii: sfaturi și recomandări utile

Despre sarcină se spun multe lucruri bune, însă nu prea se discută despre provocările cu care se confruntă majoritatea femeilor în cele nouă luni. Pe lângă starea de greață specifică primului trimestru și creșterea normală și inevitabilă în greutate, există o serie de afecțiuni, considerate unele mai tabu ca altele.

Boala hemoroidală este una din afecțiunile care apar la 85% din femeile gravide și se manifestă zgomotos, prin senzația de mâncărime, durere sau sângerare în zona rectală.

Hemoroizii nu pun în pericol viața copilului sau a viitoarei mămici, însă, netratați corespunzator pot crea multe neplăceri împiedicând-o astfel, să se bucure de una din cele mai frumoase perioade din viața ei. 

Deși nu este un subiect confortabil, discuția cu medicul ginecolog este foarte importantă pentru ca tratamentul sa fie unul sigur pentru sănătatea bebelușului.

Din fericire, în cele mai multe cazuri, prin anumite schimbări în stilul de viață, viitoarea mămică, poate micșora șansele sau chiar preveni apariția hemoroizilor.

Dacă însă, această patologie își face totuși aparitia, tratați corespunzător,  hemoroizii apăruți în timpul sarcinii se pot ameliora sau  pot dispărea chiar, la ceva timp după naștere.

 

De ce apar hemoroizii pe timpul sarcinii

 

Una dintre cele mai comune probleme întâlnite la femeile însărcinate este constipația. Din cauza creșterii concentrației de progesteron, mușchii intestinali se relaxează, iar procesul de digestie încetinește. Totodată, creșterea în dimensiuni a fătului pune presiune pe intestine și determină un tranzit intestinal lent. Pe lângă aspectul hormonal, sedentarismul, administrarea de suplimente cu fier și o dietă săracă în fibre, pot determina apariția constipației. Constipația este așadar principala cauză a apariției hemoroizilor in sarcina.

O altă cauză a apariției hemoroizilor poate fi datorată presiunii suplimentare exercitate asupra venelor din zona pelvină și rectală de către uterul în creștere. 

Nivelul mai mare de progesteron poate, de asemenea să contribuie la relaxarea venelor și totodata apariția hemoroizilor.

Asadar, toți acesti factori, contribuie ca această afecțiune să fie des întalniță în rândul femeilor gravide și, de aceea, este recomandat să fie consultat un medic, pentru că în această perioadă, multe tratamente pot fi contraindicate.

 

Cum poți trata hemoroizii dacă aceștia și-au făcut deja apariția?

 

Dacă boala hemoroidală și-a făcut deja apariția și îți creează neplăceri, poți lua următoarele măsuri pentru a ameliora simptomatologia:

 

Utilizati creme sau supozitoare pentru hemoroizi permise în sarcină

De îndată ce hemoroizii au apărut, este indicat să aplicați local creme sau supozitoare pentru hemoroizi care conțin substanțe precum: tribenozidă, pentru a vindeca hemoroizii și lidocaină pentru ameliorarea mâncărimii, a durerii și a senzației de arsură. Aveti grijă ca produsul pe care îl alegeti să nu conțina cortizon sau alte substanțe interzise pe perioada sarcinii.

 

Introduceti in rutina zilnica băi calde de șezut

Pregătiți în fiecare zi băi de șezut cu ceaiuri precum mușețel, coada șoricelului, pelin, busuioc, tătăneasă sau afin, care contribuie la reducerea inflamației și la calmarea durerii cauzate de hemoroizi. După aceste băi, puteți aplica local un unguent cu gălbenele.

 

Regândiți dieta zilnică

Dacă hemoroizii sunt deja prezenți, este important să consumati alimente bogate în fibre și să beți suficientă apă. Aceste măsuri vor contribui la obținerea unor scaune mai moi și ca urmare, la reducerea presiunii puse asupra venelor rectale. 

Iată câteva alimente și băuturi pe care ar trebui să le incluzi ca parte a unui stil de viață sănătos în sarcină:

 

Alimente bogate în fibre:

- Fructe proaspete precum mere, pere, prune, căpșuni, zmeură.

- Legume cu frunze verzi cum ar fi spanacul, salata verde, varza.

- Cereale integrale, precum orezul brun, quinoa, hrișca, ovăzul.

- Leguminoase, inclusiv fasolea neagră, lintea, mazărea, năutul.
 

Alimente bogate în apă:

- Pepene verde și alte fructe cu conținut ridicat de apă, precum pepene galben, portocale, căpșuni, piersici.

- Legume cu conținut ridicat de apă, precum roșiile, castraveții, dovleceii, ardeiul gras.

 

Băuturi:

- Apă: Hidratarea adecvată este esențială pentru obținerea scaunului moale și prevenirea constipației.

- Sucuri naturale de fructe și legume: Sucuri de portocale, mere, morcovi, sfeclă, sau combinații de acestea, pentru a spori aportul de fibre și lichide.

- Infuzii de plante: Ceaiuri din plante cum ar fi ceaiul de mușețel sau ceaiul de mentă, care pot ajuta la calmarea disconfortului și inflamației.

 

În concluzie, gestionarea hemoroizilor în timpul sarcinii necesită o abordare atentă și conștientă, iar sfaturile și recomandările utile pot face o diferență semnificativă în confortul și bunăstarea viitoarelor mame. Este esențial să se acorde atenție simptomelor și să se consulte un medic pentru recomandarea tratamentului potrivit.

Optând pentru tratamente precum crema sau supozitoarele Procto Glyvenol, din al doilea trimestru de sarcină și adoptând modificări ale stilului de viață sănătos, femeile însărcinate pot gestiona și trata hemoroizii într-un mod corespunzător, fără a compromite sănătatea lor sau a bebelușului.