Ce sunt hemoroizii?

Boala hemoroidală sau hemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor situate în peretele anusului și rectului. Atunci când aceste vene suferă o dilatare anormală, căpătând o formă asemănătoare unor saculeti cu sânge, ele pot începe să sângereze. Astfel, persoanele care se confruntă cu dureri în zona anală sau cu sângerări în timpul tranzitului intestinal trebuie să apeleze la un medic specialist.

Tipuri de hemoroizi

În funcție de localizarea acestora, există mai multe tipuri de hemoroizi: interni, externi sau micști.

Hemoroizi interni 

Acest tip de hemoroizi se află în interiorul mucoasei rectale și pot fi depistați atunci când se remarcă prezența sângelui în scaun. 

Hemoroizii interni sunt nedureroși în general și nu sunt vizibili, motiv pentru care sunt mai greu de diagnosticat și tratat. Ei pot totuși să își manifeste prezența prin sângerare, care se poate observa în scaun. 

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi se dezvoltă sub pielea din jurul anusului având ca simptom iritația dureroasă locală. Aceştia se pot tromboza provocând dureri acute sau pot ulcera. Dacă hemoroizii externi își modifică dimesiunea, pot provoca umflături în zona anusului.

Hemoroizi micști

Hemoroizii interni în stadii mai avansate, care confluează cu cei externi, poartă denumirea de hemoroizi micști. Aceștia pot fi dureroși și pot cauza iritație și mâncărime.

hemoroizi

Hemoroizi prolabați

În cazul bolilor hemoroidale într-un stadiu avansat, pot apărea hemoroizii prolabați. Aceștia coboară din interiorul anusului odată cu defecația, ieșind în afara anusului. Hemoroizii prolabați se pot reduce spontan sau, în anumite cazuri, trebuie reintroduși manual în interiorul anusului.

Stadiile bolii hemoroidale

În funcție de severitatea simptomelor, boala hemoroidală comportă următoarele stadii:

Stadiul I: se referă la situația în care hemoroizii interni provoacă sângerări anale care sunt observabile doar în scaun. Dilatațiile varicoase ale venelor nu ajung în exteriorul canalului anal.

Stadiul II: vizează cazurile în care hemoroizii ajung în exteriorul anusului la defecație, dar revin înapoi în canalul anal spontan, fără niciun fel de ajutor.

Stadiul III: se referă la cazurile în care masele hemoroidale prolabează la defecație, dar și atunci când se depune un efort care crește presiunea intraabdominală. Hemoroizii aflați în acest stadiu  sunt reductibili doar manual.

Stadiul IV: vizează situațiile în care hemoroizii ies în exteriorul anusului la eforturi mici, sunt însoțiți de durere puternică și de hemoragii importante. În acest stadiu hemoroizii sunt ireductibili manual.

În cazurile în care boala hemoroidală evoluează către stadiile superioare se recomandă consultul medical de specialitate.

Complicațiile bolii hemoroidale

În situații excepționale, hemoroizii pot da complicații. În ceea ce privește hemoroizii care sângerează, pierderea de sânge cronică poate duce la apariția anemiei. O altă complicație a bolii hemoroidale constă în oprirea alimentării cu sânge a unui hemoroid intern, prin strangulare, ceea ce poate duce la apariția durerilor severe.

Cauzele apariției bolii

Hemoroizii afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură, principalele cauze care favorizează apariţia acestora fiind:

*  Tulburările digestive – diarea sau constipația cronică însoțită de forțarea defecației pot deopotrivă să cauzeze apariția hemoroizilor

*  Bagajul genetic individual – poate exista o predispoziție pentru boala hemoroidală dacă aceasta a mai fost întâlnită în familie

*  Sarcina și nașterea – Hemoroizii în sarcina apar din cauza greutății uterului gravid care aplică o presiune crescută asupra vaselor de sânge. După naștere și în lipsa altor factori favorizanți, hemoroizii dispar.

Factori care pot contribui la apariția sau agravarea bolii hemoroidale sunt:

*  Ridicarea greutăților

*  Alimentația săracă în fibre (legume, fructe, iaurt, tărâțe sau cereale integrale)

*  Consumul de alimente picante

*  Consumul insuficient de lichide

*  Sedentarismul

*  Statul prelungit pe scaun sau în picioare

*  Obezitatea

*  Excesul de alcool, cafea, ciocolată, tutun

*  Administrarea prea frecventă de laxative

*  Contactul sexual anal

*  Anumite sporturi, cum ar fi echitația, motociclismul, ciclismul

*  Tusea cronică

*  Stresul

*  Anumite boli cum ar fi ciroza hepatică sau tumori ale rectului

Simptome frecvente

Atunci când vorbim despre simptome asociate apariției hemoroizilor, sângerarea anală (în general, în timpul defecării), durerea, inflamația sau mâncărimea (pruritul anal) sunt cele mai frecvente. Atunci când te confrunți cu cel puțin unul dintre aceste simptome este important să iei legătura cu un medic specialist, astfel încât să beneficiezi de un diagnostic și un tratament corecte. 

Diagnosticarea corectă a bolii hemoroidale

În vederea diagnosticării corecte a bolii hemoroidale, este nevoie de efectuarea unui set de investigații specific, urmat de interpretarea acestuia de către un cadru medical specializat în proctologie sau chirurgie proctorectală. De asemenea, sunt importante stabilirea istoricului pacientului și discutarea simptomelor asociate, cu medicul curant. 

În funcție de stadiul bolii, examinarea proctologică presupune analizarea canalului anal și a rectului prin efectuarea următoarelor investigații:

Tușeu rectal: verificarea rectului inferior și a canalului anal în vederea diagnosticării formațiunilor patologice din interior, analizând atât pereții, cât și mucoasa rectală.

Rectoscopia: folosind un tub cilindric din metal, acesta permite diagnosticarea hemoroizilor sau a fisurilor anale.

În cazul în care diagnosticul inițial nu este  concludent, se poate recurge și la o serie de intervenții mai amănunțite, precum: endoscopia digestivă inferioară, colonoscopia sau videoanuscopia.

Sfaturi pentru prevenția bolii hemoroidale

Unul dintre cele mai importante sfaturi de prevenire a hemoroizilor este menținerea scaunului moale. Astfel, asigură-te că dieta ta cuprinde alimente bogate în fibre și consumul a minim 6-8 pahare de apă zilnic, pentru menținerea hidratării organismului; acordă atenție mersului la toaletă, evitând amânarea acestei acțiuni, dar și încordarea în timpul tranzitului intestinal și, nu în ultimul rând, evită să stai mult în poziția șezut.  

Tratament hemoroizi

În funcție de stadiul evolutiv, există mai multe tipuri de tratament pentru hemoroizi.

În cazul stadiului incipient al bolii hemoroidale, asigurarea unui tranzit normal prin alimentație și hidratare corespunzătoare ameliorează simptomatologia aferentă acestui stadiu. De asemenea, igiena locală după fiecare scaun este la fel de importantă. 

În ceea ce privește hemoroizii care nu se ameliorează, începând să genereze un disconfort moderat, adesea medicul va recomanda folosirea supozitoarelor, cremelor sau unguentelor pentru hemoroizi. În stadii mai avansate, medicul specialist îți poate recomanda efectuarea unor proceduri minim invazive sau a unor proceduri chirurgicale, în cazul hemoroizilor mari.

Alte tipuri de hemoroizi

 

  • Hemoroizii in timpul sarcinii

    Hemoroizii in timpul sarcinii

    Când sarcina apare, de cele mai multe ori și hemoroizii își fac simțită prezența. Dacă ai probleme cu constipația, hemoroizii sunt aproape asigurați, deoarece bolul alimentar dur exercită presiune pe vene și le provoacă inflamarea.

     
  • Hemoroizii pediatrici

    Hemoroizii pediatrici

    Chiar dacă hemoroizii afectează de obicei populația adultă, în proporție de peste 75%, uneori și cei mici se pot confrunta cu această afecțiune. Cauzele sunt aceleași ca la adulți, dar uneori boala hemoroidală este mai dificil de identificat.