Căutare
Căutare

Tratamentul
bolii hemoroidale

Tratamentul
bolii hemoroidale

Tratamentul hemoroizilorÎn cazul hemoroizilor cu rare episoade de sângerare, regimul igieno-dietetic poate reprezenta singura metodă terapeutică. Se încearcă reglarea scaunului intestinal, se administrează o dietă bogată în fibre, se consumă o cantitate adecvată de lichide, se vor evita condimentele, băuturile energizante şi excesul de alcool şi cafea.

Cremele rectale şi supozitoarele sunt utile ca măsuri temporare în criza hemoroidală acută. Acestea conţinând anestezice şi antiinflamatoare conferă o ameliorare rapidă a simptomelor. Tratamentul topic trebuie însotițit de adoptarea unui regim igieno-dietetic.

Tratamentul sistemic (comprimate orale) are rol venotonic, vasoprotector şi antiinflamator.

Baia de şezut reprezintă una din cele mai eficiente măsuri terapeutice, având efect anitiinflamator, ameliorează durerea şi spasmul sfincterian. Este indicat a se efectua cu apă calduţă şi timp de 15 minute. Apa fierbinte este interzisă.

Metode instrumentale de tratament: ligatura cu benzi elastice, scleroterapia, fotocoagularea în infrarosu,crioterapia etc. Toate aceste proceduri sunt considerate non-operatorii şi au ca scop scăderea mobilităţii mucoasei şi a pachetelor varicoase, cu repoziţonarea lor şi îndepărtarea unor mari părţi a maselor hemoroidale fără însă a le îndepărta în totalitate.

Chirurgia este recomandată doar în cazurile în care măsurile terapeutice farmacologice nu au fost eficiente, în cazul prezenţei unor leziuni asociate (ulceraţii, supuraţii, fistule).

Măsurile profilactice (evitarea constipaţiei, combaterea sedentarismului, igiena locală, adoptarea unei diete echilibrate) sunt de asemenea importate şi nu trebuie neglijate.