Căutare
Căutare

Prevenție hemoroizi

Colaj stil de viata sanatos Preventie hemoroizi

B

oala hemoroidală este o patologie frecvent întâlnită în ţările civilizate. Se estimează că, aproximativ 50% dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani vor prezenta simptome specifice bolii hemoroidale. Schimbarea regimului de viaţă a populaţiei în ultima perioadă, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, stresul face ca persoane din ce în ce mai tinere să fie afectate de boala hemoroidală.

O persoană poate avea hemoroizi chiar dacă duce o viaţă sanatoasă, hemoroizii putând apărea şi ca patologie asociată: în cazul femeilor însărcinate, în cazul persoanelor cu ciroză, probleme cardiace, tumori pelvine, hernie, prolaps genito-urinar.

Categoriile profesionale cel mai des afectate de hemoroizi sunt pesoanele care îşi desfaşoară activitatea în birou fiind nevoite să stea foarte mult timp pe scaun, şoferi profesionişti, sportivii profesionişti (halterofili, ciclişti, motociclişti). Boala hemoroidală poate fi prevenită adoptând un stil de viață sănătos. Alimentația corespunzătoare, igiena adecvată și exercițiile fizice pot avea ca efect incidența scăzută a crizelor hemoroidale.

 

Sfaturi igieno-dietetice și obiceiuri:

 

  • Mențineţi o igienă locală adecvată spălându-vă cu apă şi săpun.
  • Faceți băi de șezut cu apă calduță timp de 10-15 minute. Acestea ameliorează circulația și scad durerea. NU folosiți apă fierbinte!
  • Adoptați o dietă bogată în fibre (legume verzi, fructe proaspete sau uscate și cereale)
  • Consumați minim 2 litri de lichide zilnic
  • Evitați condimentele (piper, ardei iute, muștar) și abuzul de alcool sau băuturile stimulante (cafea sau ceai negru)
  • Evitați sedentarismul practicând exerciţii fizice regulate: gimnastică, înot, mers pe jos, jogging.
  • Nu practicați ciclism, motociclism sau călărie.
  • Nu folosiți hârtie igienică parfumată sau colorată pentru că poate irita suplimentar
  • Îmbunătățiți tranzitul intestinal și nu stați pe toaletă timp îndelungat pentru că această poziție pune presiune asuprea venelor rectale.

Hemoroizii sunt datorați deteriorării vaselor de sânge din rect. Presiunea descendentă exercitată în zona inferioară a corpului este principala cauză. S

O alimentație echilibrată este cel mai simplu mod de a ne îmbunătăți starea de sănătate. Dieta bogată în fibre, fructe și legume, însoțită de o h